Het Wagenings Ondernemers Contact (WOC) heeft een brief gestuurd naar het College van Bestuur van Wageningen University & Research (WUR) over de toekomst van de Aula aan de Gen. Foulkesweg. De Wageningse ondernemers vinden het belangrijk voor de bedrijvigheid in de stad dat er een langjarig exploitabel initiatief komt op deze prominente plek in de stad. De WUR gaat het gebouw verkopen en neemt in december een besluit of het doorgaat met het plan van de combinatie BOEi / Van Swaaij of dat van de Noordereng Groep.

Toekomst gebouw belangrijk
WOC-voorzitter Sjirk Bijma legt uit waarom de brief is gestuurd. “We hebben de laatste weken gemerkt dat de Aula Wageningen niet onberoerd laat. Ook de Wageningse ondernemers vinden de toekomst van dit gebouw belangrijk. Velen van hen hebben de afgelopen weken de diverse informatiebijeenkomsten bezocht en hebben hun mening over de plannen van beide initiatiefnemers gevormd. Daarom vonden wij het als dé belangenbehartiger van het hele Wageningse bedrijfsleven belangrijk om onze visie te laten weten aan de WUR.”

Langjarig exploitabel initiatief
Het WOC laat in de brief weten het belangrijk te vinden dat er een langjarig exploitabel initiatief komt voor de Aula. “Het afstoten van de Aula door Wageningen University & Research heeft impact voor de ondernemers in en rond het centrum”, aldus Bijma. “Daarom vinden wij het belangrijk dat een nieuw initiatief blijvend voor voldoende bedrijvigheid zorgt. Daar is het Wageningse bedrijfsleven en uiteindelijk ook de hele Wageningse bevolking het meest bij gebaat. Mogelijke toekomstige leegstand van de Aula is funest en zorgt voor een spookstad. Daarbij denken we ook aan de toekomst van Hotel de Wereld. Dit boegbeeld van Wageningen dient langjarig behouden te blijven en mag in onze ogen niet ten onder gaan door concurrerende activiteiten. Tot slot vinden wij de betrokkenheid van Wageningse ondernemers bij de feitelijke realisatie van de uiteindelijke plannen van groot belang. De maakindustrie en ondernemersactiviteiten waarbij je iets concreet ziet ontstaan zijn dun gezaaid in onze stad. Dat wat er wel is moeten we daarom koesteren.”

Lokale en regionale allure
Het WOC spreekt zich in de brief niet uit over een voorkeur voor de plannen van een van beide initiatiefnemers. Wel zetten de ondernemers vraagtekens bij het feit of er behoefte is aan een initiatief van nationale of zelfs internationale allure op de locatie van de Aula. Het WOC is van mening dat een initiatief met lokale en regionale allure beter is voor de stad.

Share This