Zzp’ers, midden- en kleinbedrijven en maatschappelijke organisaties met financiële problemen door hoge energiekosten kunnen subsidie krijgen. De subsidie heet het Wagenings Winterfonds. De gemeente Wageningen stelt in totaal €192.243 beschikbaar, € 75.000 daarvan is bestemd voor ondernemers. Aanvragen kan vanaf maandag 3 april.

Het geld komt van de provincie Gelderland dat eind vorig jaar 10 miljoen vrijmaakte voor alle Gelderse gemeen ten. De gemeente wil vooral organisaties met de hoogste nood helpen. Ze komen in aanmerking als de energierekeningen van de afgelopen wintermaanden veel hoger waren dan het jaar ervoor. En als hun activiteiten hierdoor in gevaar komen. De maximale vergoeding is € 4.950,- per pand.

Draaglijk maken
Wethouder Marije Eleveld over het Winterfonds: “Mkb’ers leveren elke dag broodnodige diensten en producten. Zij zijn de ruggengraat voor de lokale economie en bieden werk aan veel mensen. Maatschappelijke organisaties mogen niet omvallen omdat ze belangrijk zijn voor de stad. Kerken, sportverenigingen en buurtcentra zijn het cement van de samenleving. Het Winterfonds maakt de piek in energiekosten van de afgelopen wintermaanden draaglijker.”

Energie besparen
Eleveld: “De beste manier om de energiekosten te verlagen is overigens door te verduurzamen. We willen bedrijven en organisaties daarom ook dringend aansporen hun pand en hun activiteiten te verduurzamen.” Aanvragers moeten bij de aanvraag hun plannen voor verduurzaming laten zien. Of, als ze dat nog niet gedaan hebben, een gratis energieadviesgesprek plannen bij Wageningen Werkt Duurzaam.

Lening aanvragen
Investeren in het isoleren van ramen, gevels, daken en vloer verdient zich al binnen enkele jaren terug. En de energiekosten zijn direct lager. Een warmtepomp vermindert het gasverbruik. Met PV-panelen wek je duurzame stroom op. Voor bedrijven die opzien tegen de investering is er het Wagenings Energiefonds. Dat is een lening van de gemeente tegen een aantrekkelijke rente en eenvoudige voorwaarden. Informatie over het Energiefonds staat op www.wageningen.nl/ondernemers. De rijksoverheid ondersteunt mkb’ers overigens ook met de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK).

Wie het eerst komt, die het eerst maalt
Subsidies vanuit het Wagenings Winterfonds kunnen vanaf maandag 3 april aangevraagd worden via www.wageningen.nl/winterfonds. De gemeente behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst, tot het budget op is. De aanvraagtermijn stopt op 1 juni 2023.

 

Share This