Joost Straat is per 1 januari de nieuwe directeur van de stichting Wageningen Werkt Duurzaam (WWD). Hij is de opvolger van Frank Zegers. Omdat het WOC een van de partners van WWD is, stellen wij Joost in deze nieuwsbrief graag voor.

Verduurzamer noemt Joost zichzelf op zijn LinkedInprofiel. “Dat ben ik vanuit mijn persoonlijke overtuiging en missie om onze leefomgeving voor de volgende generatie beter achter te laten. Ik help eigenaren en gebruikers van gebouwen met het verder verduurzamen. Steeds meer bedrijven en organisaties willen milieubewust werken. In de praktijk blijkt echter dat veel organisaties niet in staat zijn dit voor elkaar te krijgen. Om hier het verschil te maken, bied ik organisaties inzicht en daarmee handvatten om energiebewust bij te dragen aan een duurzame werkomgeving.  Duurzaamheid is natuurlijk meer dan energiebesparing alleen, ook voor andere duurzaamheidsvragen kom ik graag langs, denk daarbij aan biodiversiteit, waterretentie of de circulaire economie.”

Wageningen is bekend terrein voor Joost, hij heeft hier Landbouwtechniek gestudeerd. In de jaren na zijn studie leerde hij steeds meer het belang van duurzaamheid kennen. Hij wil anderen graag in die overtuiging meenemen. “En dan niet met een bestraffend vingertje, want dat werkt niet. Ik doe dat graag op een positieve manier door veel voorlichting te geven. Veel ondernemers willen best wel, maar weten vaak niet hoe. Ik wil ze daar graag bij helpen.”

De eerste twee maanden bij WWD heeft Joost gebruikt om veel mensen en bedrijven te leren kennen. “Ik wil het goede werk dat Frank de afgelopen jaren heeft verricht met dezelfde passie voortzetten. Ik werk twee dagen in de week voor WWD en gebruik die tijd nu vooral om in beeld te krijgen welke behoefte Wageningse bedrijven hebben aan ondersteuning en advies. Ik heb al mooie voorbeelden gezien. Zo hadden we in februari een klimaatontbijt in de nieuwe korfbalhal aan de Marijkeweg. Heel inspirerend om te zien hoe ze daar zijn omgegaan met duurzaamheid. Een mooi voorbeeld van wat kan als je het wil. Ik raad iedereen aan om een keer een kijkje te nemen.”

Wageningen heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn, landelijk wil men dat pas in 2050. Joost omarmt de Wageningse ambitie. “Dat biedt juist enorme kansen voor het bedrijfsleven, ook lokaal. Je ziet dan ook al voorbeelden van bedrijven die deze kans grijpen. We hebben binnen Wageningen, mede door de aanwezigheid van de universiteit en instituten als het NIOO, ook al ongelooflijk veel kennis in huis.”

Om de ambities te verwezenlijken moet dat volgens Joost stoer en slim aangepakt worden. “Het is natuurlijk altijd goed om zonnepanelen te plaatsten, maar er kan zoveel meer. Ik heb zelf een supergeïsoleerde woning laten bouwen. Onze energierekening is nul, en toch is het erg comfortabel wonen. Dat kan ook bij bedrijven. En kijk ook naar je energievraag, er zijn tal van mogelijkheden om met minder energie toe te kunnen. Maar kijk ook naar zaken als circulair gebruik van materialen, biodiversiteit of hoe je je leveranciers selecteert. Het is een uitdaging voor bedrijven om voor de komende tien jaar een goede strategie op te stellen op dit gebied. En ik help hen daar graag bij.”

Joost nodigt geïnteresseerde bedrijven om contact met hem op te nemen. “Iedereen kan mij een mailtje sturen via J.Straat@WageningenWerktDuurzaam.nl. Meld je via de website www.wageningenwerktduurzaam.nl ook aan voor onze nieuwsbrief, want we gaan het komende jaar een aantal interessante voorlichtingsbijeenkomsten houden.”

Share This