Net als voor veel bedrijven heeft de coronacrisis ook voor Vakschool Wageningen grote gevolgen gehad. Nu het normale leven weer op gang is gekomen, zoekt directeur Annick Olthof-Kicken nadrukkelijk het contact en de samenwerking met het lokale bedrijfsleven.

Annick Olthof-Kicken is sinds de zomer van 2020 de directeur van Vakschool Wageningen van Rijn IJssel. “Twee dagen nadat ik mijn contract tekende, kondigde premier Rutte de eerste lockdown en de sluiting van de horeca aan. Ook voor ons had grote gevolgen. De bakkerij, het restaurant en het hotel moesten lange tijd dicht. Daardoor konden de leerlingen weinig tot geen praktijkervaring opdoen. Ook stages in de horeca waren niet te vervullen, omdat de horeca zelf ook maandenlang de deuren moest sluiten. We hebben naast bakkerij en horeca ook opleidingen facilitair en toerisme, uitgerekend branches die hard getroffen werden. Dat had zijn weerslag op het aantal leerlingen. Onze school is dan ook flink kleiner geworden. Gelukkig zie je nu dat het weer wat aantrekt qua nieuwe leerlingen.”

De horeca heeft nu juist weer te maken met een groot personeelstekort. Daar probeert Vakschool Wageningen volgens Annick op in te springen. “We zijn bezig om veel meer vaktechnische keuzedelen te ontwikkelen. En er komen kortere modules voor omscholing en bijscholing. Op die manier kunnen we veel gerichter mensen opleiden in vakken waar de horeca en de rest van het bedrijfsleven behoefte aan heeft.”

Om beter aan te sluiten op wat het bedrijfsleven wenst, heeft Annick de lokale contacten de afgelopen maanden flink aangehaald. “Ik ben aangeschoven bij het overleg van de Wageningse hotels. En ik heb geregeld dat al ons personeel minimaal één dag stage gaat lopen bij een bedrijf. Ik hoop binnenkort ook de contacten met het WOC aan te halen. Als Rijn IJssel zijn we al jaren lid van het WOC. Zelf weet ik hoe belangrijk dat is. Ik ben ook directeur van de Arnhemse vestiging van Rijn IJssel. In die hoedanigheid ben ik tevens bestuurslid van de OKA, zeg maar de Arnhemse zustervereniging van het WOC.”

Share This