Wageningse bedrijven en instellingen kunnen vanaf dinsdag 3 april een lening aanvragen bij het Energiefonds Wageningen, een initiatief van de gemeente Wageningen. Er worden leningen tussen €5.000 en €75.000 verstrekt door het Energiefonds.

Wethouder Lara de Brito is blij dat deze regeling nu van start gaat: “Als Wageningen in 2030 klimaatneutraal wil zijn dan zijn daar veel investeringen voor nodig in energiemaatregelen door particulieren en door bedrijven. Niet iedereen heeft het geld daarvoor of kan het bij de bank lenen. Om de maatregelen dan toch mogelijk te maken heeft de gemeente één miljoen euro beschikbaar gesteld voor aantrekkelijke leningen. De lening is bedoeld voor organisaties die willen investeren in energiebesparing en/of opwekking van duurzame energie. Naast bedrijven kunnen ook verenigingen, stichtingen, samenwerkingsverbanden en kerken gebruik maken van het Energiefonds.”

Als voorwaarde geldt dat de bedrijven minimaal 25% van het investeringsbedrag uit eigen middelen betalen; de lening betreft dus maximaal 75% van de totale investeringssom. De looptijd van de lening bedraagt 5, 10 of 15 jaar, naar eigen keuze. Het rentetarief wordt eenmalig vastgesteld bij het afsluiten van een lening en staat vast voor de gehele looptijd van de lening. Momenteel bedragen te tarieven 2,2% voor een 5-jaarslening, 2,5% voor een 10-jaarslening en 2,9% voor een 15-jaarslening. Ook wordt geen onderpand als zekerheid gevraagd bij het afsluiten van een lening.

Fondsmanager Roy Ellenbroek verwacht dat de lening een belangrijke impuls vormt voor de verduurzaming van het Wageningse bedrijfsleven: ”We bieden laagdrempelige financiering tegen aantrekkelijke voorwaarden zonder ingewikkelde en langdurige procedures”.

Wageningen Werkt Duurzaam en de gemeente organiseren komende maand drie informatiebijeenkomsten over het Energiefonds. Op donderdag 12 april voor de doelgroep kantoren, op donderdag 19 april voor binnenstadondernemers en op donderdag 26 april voor de overige bedrijven/ambachtelijke industrie. Lees hier meer.

Om een lening aan te vragen neemt u contact op met fondsmanager Roy Ellenbroek via energiefonds@wageningen.nl of tel. 06-54696893.

Share This