De speciale editie van het Wagenings Ondernemers Café was woensdagavond 27 november een schot in de roos. De Capitulatiezaal van Hotel de Wereld puilde uit, meer dan 100 ondernemers, bestuurders, politici en gasten bezochten de avond.

Afscheid Marjet van Veelen
WOC-voorzitter Sjirk Bijma opende de borrel met het afscheid van Marjet van Veelen. Ruim 5½ jaar lang heeft zij het Ondernemerscafé georganiseerd wat een duidelijke boost aan het WOC heeft gegeven. Nu vindt zij het tijd om het stokje over te dragen. Sjirk bedankte haar voor al haar inspanningen met een mooi afscheidscadeau.

Sponsoren
Oudgedienden Oeds de Kroon en Henk Wijnveen sponsorden de avond op persoonlijke titel. Oeds kreeg daarom de gelegenheid om de zaal kort toe te spreken. Hij vertelde over zijn start als ondernemer, de strubbelingen met de gemeente en over zijn tijd als voorzitter van het WOC.

Wim Anker
Daarna was het tijd voor de speciale gast van de avond: strafrechtadvocaat Wim Anker. In 1991 richtte hij samen met zijn tweelingbroer Hans een eigen advocatenkantoor op in Leeuwarden waarbij Hans een razend originele naam bedacht voor het kantoor: Anker & Anker. Een geniaal idee zonder duur reclamebureau. Helaas heeft broer Hans dat hoge niveau na 1991 nooit meer gehaald, grapt Wim er achteraan. Het kantoor gevestigd in een monumentaal pand. Prachtig, maar wel een klein nadeel van de locatie in de oude binnenstad kan het parkeren zijn. Hoewel Wim dat euvel direct ook de kop weer indrukt door te zeggen dat parkeren ook eigenlijk geen probleem is, want 98% van de cliënten zit vast. En volgens broer Hans heeft de andere 2% een rijontzegging heeft.

Uitschot
Daarmee was de toon gezet. Afwisselend luchtig en serieus vertelde Wim over de principes van het advocatenkantoor. Ze doen uitsluitend strafzaken, het belang van de verdachte staat altijd voorop, de advocaten houden altijd de regie, ze nemen nooit contact op met verdachten, maar wachten tot ze gebeld worden. En ze staan alle verdachten bij, ongeacht het feit waarvan ze verdacht worden. Hoewel ze dat laatste principe een keer hebben laten varen, toen vier onverlaten zich meldden met de middenstip van voetbalclub Heerenveen. Zulk uitschot konden zelfs de broers Anker (hartstochtelijk Heerenveen-supporter) niet bijstaan.

Lastige klanten
Maar Wim vertelde wel over zaken als die van Ferdi E, de moordenaar van Gerrit Jan Heijn en over Robert M, de pedofiel die tientallen kinderen misbruikte. En zijn lastigste klanten? Dat zijn andere advocaten die ergens van verdacht worden. De gebruikelijke onderlinge aanspreektitel ‘amice’ kan dan achterwege blijven.

Ondernemers
Dat een advocaat met een eigen kantoor ook een ondernemer is, bleek uit het verhaal over de inkomsten. Het kantoor doet circa 70% pro deo zaken, Wim zelf maar liefst zo’n 90%. Het geld wordt dan ook meer verdiend met het verzorgen van juridische trainingen en opleidingen dan met strafpleiten.

Smaak
De zaal luisterde gebiologeerd naar de praktijkverhalen van Wim Anker. Hij werd dan ook na afloop hartelijk bedankt door Sjirk. De speciaal uitgezochte fles Weduwe Joustra viel goed in de smaak bij Wim. De aanwezige gasten konden zich vervolgens zelf tegoed doen aan het heerlijke buffet dat verzorgd werd door WOC-lid Toine van der Zanden met zijn bedrijf Toine Kookt.

Kortom: een geslaagde speciale editie van het Wagenings Ondernemers Café. Absoluut voor herhaling vatbaar!

Share This