Op de ALV eind november is Simon Vink benoemd als WOC-bestuurslid voor de sector kennisintensief. De woordvoerder van de Raad van Bestuur van de WUR ziet voor zichzelf daarnaast ook een belangrijke rol weggelegd om het belang van alle Wageningse ondernemers nadrukkelijk voor het voetlicht te brengen bij de politiek.
In 1974 kwam Simon naar Wageningen om biologie te studeren. Tijdens die roerige jaren zeventig is hij actief geweest als studentenvakbondsleider en na zijn studie kwam hij terecht in de journalistiek. Hij werkte bij het hogeschoolblad van de toenmalige LandbouwHogeschool, was freelance wetenschapsjournalist en werd directeur van uitgeverij Cereales. In 2000 werd hij woordvoerder van de Raad van Bestuur van de WUR, een functie die hij tot op de dag van vandaag bekleedt. Nog steeds, want hoewel hij in september officieel met pensioen ging, blijft hij de functie tot september volgend jaar bekleden. Wel begint in januari zijn opvolger die hij gaat inwerken. “Ook na september blijf ik waarschijnlijk het team voor enkele uren per week ondersteunen als senior communicatieadviseur. Maar vanaf nu begin ik al aan nieuwe activiteiten. Het WOC-bestuur is alvast een van mijn nieuwe bezigheden en daarnaast het bestuurslidmaatschap van de lokale omroep RTV Rijnstreek. Een club die ook wel wat steun van de ondernemers verdient overigens”
Gemêleerd gezelschap van ondernemers
Toen Simon gevraagd werd als bestuurslid voor het WOC hoefde hij niet lang na te denken. “In 2002 heb ik samen met een aantal anderen aan de wieg gestaan van het Wagenings Business Café. Daar heb ik in de loop der jaren een gemêleerd gezelschap van ondernemers leren kennen. Van starters tot bankiers en van hightech tot de traditionele middenstander. Toen het WOC een jaar of wat geleden met haar eigen Ondernemersborrel begon, besloten we al snel dat twee van die borrels naast elkaar niet wenselijk was. We zijn gefuseerd en sindsdien bezoek ik zo vaak als mogelijk de WOC borrels. Dus ik heb ook het WOC de laatste jaren goed leren kennen.”
In gesprek met politiek
Simon is gevraagd vanwege zijn kennis van en contacten met het bedrijfsleven in de sector kennisintensief. Maar als bestuurslid wil hij zich ook met een breder onderwerp bezig houden. “Het WOC moet meer uit zijn isolement komen richting de gemeentelijke politiek. De contacten zijn er al wel, maar we moeten eerder met de beslissers in gesprek gaan. Als een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad staat, ben je al te laat. Je moet de ondernemersbelangen veel eerder onder de aandacht brengen. Wageningen is bezig met hele grote thema’s als voedsel en duurzaamheid, maar men realiseert zich vaak niet wat lokale ondernemers drijft en wat hen bezighoudt en toch ook wat ze op dat terrein kunnen betekenen. Samen met de Stichting Ondernemersfonds Wageningen wil ik dit de komende jaren nadrukkelijker voor het voetlicht brengen. En uiteindelijk profiteert de hele stad daarvan. Met florerende ondernemers creëer je meer banen, die mensen besteden lokaal hun salaris en hebben behoefte aan goede voorzieningen.”
Bakfiets en paard en wagen
Hoewel de WUR geen echt bedrijf is, hebben de universiteit en de onderzoeksinstituten volgens Simon wel dezelfde belangen als het bedrijfsleven. “Iedereen heeft belang bij een levendige stad met goede voorzieningen die goed bereikbaar is. We hebben elkaar nodig. Voor nieuw personeel is een stad met goede scholen, genoeg winkels, een theater en een bioscoop extra aantrekkelijk. En mensen die op de Campus werken, maar hier niet wonen, gaan in de lunchpauze of na het werk ook graag even winkelen. Goede doorstroming en voldoende parkeergelegenheid in het centrum zijn dus ook voor hen belangrijk. Natuurlijk focust de discussie rond de bereikbaarheid zich op de route van de A12 naar de Campus, maar het gaat uiteindelijk om de integrale bereikbaarheid van centrum, Business en Science Park en Nudepark. Ik geef als voorbeeld dat onderzoekers op de Campus soms met monsters van het laboratorium naar het Business en Science Park moeten om het te laten analyseren. Dat doen zij echt niet met de bakfiets of paard en wagen. Nu moeten ze de halve stad door met de auto, dus ook in dit verband is die westelijke ontsluiting van de Campus cruciaal.”