Hoe ziet de Wageningse economie er uit in 2045 en hoe kan de gemeente dat samen met ondernemers en andere partijen bereiken? Welke bedrijven trekt Wageningen aan en welke niet? Hoe kunnen inwoners er zoveel mogelijk van profiteren? En hoe wordt het milieu niet of zo weinig mogelijk belast? Dat en nog veel meer staat in de conceptvisie Economie 2045. De visie is opgesteld samen met bijna 100 ondernemers en managers van bedrijven en kennisinstellingen.
Volgens Maud Hulshof, wethouder economie, is de Wageningse economie bijzonder: “Dat komt door de aanwezigheid van de universiteit en de kennisbedrijven, de gezellige binnenstad en de haven. Er is hier veel kennis over voeding, klimaat en milieu en daarnaast zijn er ook veel bedrijven waar vakmanschap hoog in het vaandel staat. Met deze visie gaan we een nieuwe fase in waarin we samen met bedrijven en organisaties bouwen aan een economie die niet alleen sterk en veerkrachtig is, maar ook duurzaam en rechtvaardig.”
In de visie staat onder meer dat de gemeente vooral fysiek ruimte wil bieden aan kennisintensieve bedrijven op het gebied van agri-food en leefomgeving. Daarnaast wil het college van burgemeester en wethouders het vestigingsklimaat verbeteren. Zowel voor lokale mkb bedrijven als grotere, kennisintensieve bedrijven. Door nauwe samenwerking tussen universiteit, onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven kan Wageningen een broedplaats zijn voor baanbrekende ideeën en duurzame oplossingen. Het college wil daarbij zorgen dat er banen zijn voor iedereen, dat vakmanschap gewaardeerd wordt en dat iedereen met zijn/haar kennis en ervaring mee kan doen.
Ruud van Doorn, eigenaar van HEMA Wageningen en voorzitter van de Stichting Ondernemersfonds Wageningen (SOW), is tevreden met de conceptvisie. “Het blijft verbazingwekkend dat er nooit eerder zo’n visie is geweest. Maar het afgelopen half jaar is er door gemeente en ondernemers hard gewerkt om dit nu wel te doen. Als ondernemers willen we het ook graag samen doen met gemeente en ondernemers in de SOW en het WOC. Want een bruisende stad met voldoende werkgelegenheid is belangrijk voor ons allemaal.”
Vervolg: gemeenteraad en uitvoering
De gemeenteraad bespreekt de concept visie naar verwachting in september. Op dit moment wordt het uitvoeringsprogramma opgesteld. Daarin staan concrete acties om de doelen uit de visie te bereiken. Dit programma wordt in het najaar aan het college van BenW aangeboden.
Informatie
Iedereen die meer wil weten over de visie of wil meedenken over het uitvoeringsprogramma kan terecht bij Herma Harmelink, opgaveleider Impact Economie via economie@wageningen.nl of tel. 06 2850022.