De ondernemers van het WOC en het SOW organiseerden woensdag 8 november voor de tweede keer een Politiek Café. Met tientallen ondernemers, bestuurders, politici en ambtenaren in de zaal, gingen wethouders Maud Hulshof en Erik Jan Bijleveld in gesprek met Hans Hooft (Hotel De Wereld) Peter Wisgerhof (Riwojo) en Loek Buijs (Theater Junushoff).

De Stichting Ondernemersfonds Wageningen (SOW) bestaat uit ondernemers uit de binnenstad. Het Wagenings Ondernemerscontact (WOC) is de belangenbehartiger van het gehele Wageningse bedrijfsleven. “In Wageningen spreken ondernemers en politici vaak over elkaar. Maar minder met elkaar. Daarom is het goed om dat vanavond wel een keer te doen”, aldus WOC-voorzitter Sjirk Bijma.

Economische Visie
Hulshof gaf de aftrap door te vertellen dat de gemeente bezig is om een Economsiche Visie op te stellen. “Daarin beantwoorden we de vraag wat voor economie Wageningen wil zijn. We willen een duurzaam voorbeeld zijn, maar ook praktisch talent benutten. We gaan daarover ook met WOC, SOW en individuele ondernemers in gesprek. De eerste uitnodigingen zijn al verstuurd, maar meld je als je mee wilt praten.” Buijs leverde meteen een bijdrage. “Maak een keuze of je aantrekkelijker wilt wordt voor je eigen inwoners, of dat je meer bezoekers wilt trekken. Dat heeft gevolg voor allerlei vervolgbesluiten.”

Bereikbaarheid
Toen de ondernemers verder aan het woord kwamen, bleken bereikbaarheid en parkeren voor hen belangrijke onderwerpen zijn. Volgens Peter Wisgerhof hebben alle wegwerkzaamheden van de afgelopen tijd hem al veel tijd gekost. “Mijn chauffeurs zijn per dag minimaal een uur extra kwijt. Ik hou mij hart vast als ook de Nijenoord Allee op de schop gaat.” Loek Buijs vertelde dat zijn gasten regelmatig te laat komen bij een theatervoorstelling. “Veel parkeerplekken zijn ’s avonds bezet door bewoners. Daarom doe ik een oproep om ook in de avond betaald parkeren in te voeren.” Bijleveld deelde mee dat de gemeente dat al aan het overwegen is.

Van praateconomie naar doe-economie
Hooft riep op om eindelijk eens besluiten te nemen. “We moeten in Wageningen van een praateconomie naar een doe-economie. Je kunt wel blijven overleggen en mensen raadplegen, maar daar schiet niemand iets mee op.” Volgens Hulshof en Bijleveld is Wageningen echter wel een stad van onderzoekers. “En we moeten alle belangen goed tegen elkaar afwegen. Bovendien zijn er bij projecten als Nudepark2, Beter Bereikbaar Wageningen en de stadsgracht ook andere partijen betrokken. Dat beperkt onze mogelijkheden.” Het antwoord leverde gemor op in de zaal. “Hoe gaan we dit oplossen. Het gevaar bestaat dat wel volgend jaar hier weer zitten en dan exact dezelfde onderwerpen gaan bespreken.”

Hulshof riep ondernemers toch op om hun ideeën en kritiek wel steeds te laten horen. “We moeten het als ondernemers en gemeente samen doen. Klop aan bij het juiste loket, bij mij of bij het Team Economie. En lever ook jullie bijdrage in de regio. Ik doe dat regelmatig, maar het is nog krachtiger als jullie dat zelf doen.”

Share This