Het maandelijkse Wageningse Ondernemers Café kende in september een bijzondere editie. Voor één keer werd gekozen voor de haven als locatie. Op de wal werd stevig genetwerkt. De ondernemers en hun gasten kozen daarna het ruime sop voor een tocht door de haven en over de Rijn met safarischip De Blauwe Bever.

Het WOC en sponsoren MARIN en de gemeente Wageningen wilden het belang van de haven voor de Wageningse economie benadrukken. WOC-voorzitter Sjirk Bijma herinnerde de aanwezigen eraan dat Wageningen een van de grootste binnenhavens van Nederland heeft. MARIN-directeur Bas Büchner memoreerde dat Wageningen niet alleen een groene kant heeft, maar ook een blauwe. Wethouder Han ter Maat lichtte de toekomstplannen voor de haven toe. “We zijn bezig om de bedrijven aan de zuidkant van de haven, Van Leusden en Bruil, over te halen om te verhuizen naar de noordzijde. Aan de zuidzijde kunnen we dan ruimte maken voor nieuwe natuur. Ook belangrijk voor het toerisme in onze stad.”

Enthousiaste reacties

In dat toerisme speelt ook De Blauwe Bever een belangrijke rol. Het schip is eigendom van de Stichting Rijnoevervaarten. Volgens voorzitter Tine van der Stroom en penningmeester Gerdo Slotboom heeft de stichting De Blauwe Bever met veel genoegen beschikbaar gesteld aan het WOC voor het ondernemerscafé:  “Het was een unieke gelegenheid voor ondernemers en bestuurders om kennis te maken met het schip en de mogelijkheden voor een vaart te ervaren. We hebben na afloop veel enthousiaste reacties mogen ontvangen.”

Exploitatie met vrijwilligers
Sinds begin 2017 is de stichting Rijnoevervaarten eigenaar van het schip en exploiteert het met een geheel vrijwillige bemanning voor natuur- en belevenisvaarten op de Neder-Rijn. Het doel is om het publiek vanaf het water kennis te laten maken met de flora en fauna van de rivieroevers. Daartoe kan het schip makkelijk afmeren aan de oevers van een natuurgebied en gaan de passagiers met een gids aan wal voor een voetsafari. De vaste ligplaats van het schip is in de Wageningse haven, en het vaargebied strekt zich uit van Arnhem tot Wijk bij Duurstede, en verder indien gewenst. Er wordt vertrokken vanuit de verschillende gemeenten langs de rivier, zodat het voor iedere inwoner en bezoeker gemakkelijk bereikbaar is. Via de website kan geboekt worden op reguliere vaarten  in het weekend, thema- vaarten op andere dagen; het schip is ook te boeken als charter door ondernemingen, organisaties en families.

Steun De Blauwe Bever

Bij de eerste begroting na de overname bleek er een groot nadelig saldo. De zeven gemeenten langs de Neder-Rijn, en de provincie Utrecht zagen het belang van dit product als versterking van op natuur gerichte recreatie; zij stelden een startbijdrage beschikbaar. Voor de continuïteit is het volgens Van der Stroom en Slotboom echter van belang om meer partners aan de stichting te verbinden. “Het eerste vaarjaar was een groot succes. In totaal hebben we bijna 4.000 mensen op De Blauwe Bever mogen verwelkomen. Dat is een mooie start, maar voor de komende jaren staan ons veel kosten te wachten. Wij zijn daarom op zoek naar ondernemers die affiniteit hebben met ons schip en ons werk en ons financieel dan wel materieel willen steunen. Zaken als elektronica, een AED, verrekijkers, vlaggen en PR-folders zijn meer dan welkom. Maar een bedrijf dat een bijzonder teamuitje zoekt, is bij ons ook meer dan welkom. We kunnen altijd extra handjes gebruiken bij schoonmaak en onderhoud van het schip. En natuurlijk is De Blauwe Bever perfect geschikt om af te huren voor een bedrijfsuitje of om gasten kennis te laten maken met een bijzondere kant van Wageningen.”

Ondernemers die mogelijkheden willen bespreken om De Blauwe Bever te ondersteunen, kunnen contact opnemen met Tine van der Stroom, voorzitter@deblauwebever.nl, of Gerdo Slotboom, penningmeester@deblauwebever.nl.

 

 

 

Share This