WOC-lid Noldus IT is de nieuw parel van de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Op 25 november kreeg oprichter Lucas Noldus de 3D-geprinte Parel-award uitgereikt door The Economic Board directeur Sigrid Helbig. Het bedrijf werd voorgedragen door partner i3B, clusterorganisatie van ICT-bedrijven en kennisinstituten die zich bezig houden met Brain, Body and Behavior.

“Noldus IT is in 30 jaar uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van gedragsonderzoek. Als IT-specialist leveren zij met data een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van mensen- en dierenwelzijn. Een lichtend voorbeeld van missiegedreven innovaties. Het bedrijf is begaan met de omgeving en een mooi uithangbord voor de regio op het gebied van kunstmatige intelligentie”, aldus Sigrid Helbig.

Noldus IT ontwikkelt en levert wereldwijd meet- en analysesystemen voor gedragsonderzoek. “We ontwikkelen producten die van hoge waarde zijn voor de maatschappij, omdat ze bijvoorbeeld helpen nieuwe geneesmiddelen te vinden, medische diagnoses en therapieën te onderzoeken of om educatieve systemen te verbeteren. Ook het verhogen van dierenwelzijn en het verbeteren van de veiligheid van werkomgevingen hoort daarbij”, aldus oprichter Lucas Noldus. Het bedrijf verscheept software, hardware en videosystemen over de hele wereld om geavanceerde observatie- en usabilitylabs in te richten. Afnemers worden getraind met de systemen te werken om daarmee zelf onderzoek te doen. Daarnaast levert Noldus adviesdiensten voor het doen van onderzoek.

Het bedrijf telt meer dan 10.000 universiteiten, overheidsinstellingen en bedrijven tot klant. Omdat het grootste gedeelte daarvan in het buitenland gevestigd is, werkt Noldus IT veelal internationaal. Meer dan 95 procent van de omzet wordt gemaakt buiten Nederland. Dat maakt het bedrijf volgens eigen zeggen tot een multinational-in-het-klein. Hoewel het bedrijf wereldwijd actief is, kiest het er bewust voor het hoofdkantoor in Wageningen te houden. Lucas Noldus: “We hebben een nauwe band met alle kenniseenheden binnen de Wageningen University & Research (WUR) en andere regionale partners.” Begaan met de directe omgeving heeft Noldus IT zich aangesloten bij Stichting Wageningen Werkt Duurzaam om mede invulling te geven aan haar ambitie klimaatneutraal, groen en circulair te werken. Onlangs is Noldus IT uitgeroepen tot energiezuinigste bedrijf in Wageningen.

Wethouder Dennis Gudden, was ook aanwezig bij de uitreiking. Hij liet weten dat de gemeente Wageningen trots is op Noldus IT en het feit dat het bedrijf al dertig jaar in de gemeente gevestigd is: “Ze doen onderzoek naar de interactie tussen mens en dier, en techniek. Hoe gaan we hiermee om in de toekomst waarin techniek een steeds grotere rol speelt? Hoe reageren we daar nu op als mensen en hoe reageren dieren? Hoe kunnen we dit verder verbeteren en versterken in de toekomst? Dat is waar Noldus zich mee bezighoudt, vanuit Wageningen, en daar zijn we echt trots op.”

Share This