Op de ALV in juni is Manon Franse benoemd als WOC-bestuurslid voor de horeca. Hoogste tijd om haar nader voor te stellen.

De geboren en getogen Wageningse is zelf min of meer per ongeluk ondernemer geworden. Vier jaar geleden begon ze samen met haar vriend Rogier Bar | Restaurant Taste aan de Markt. “We hebben elkaar leren kennen bij Café de Tijd. Hij werkte daar als chef-kok en ik had een bijbaantje in de bediening. Ik heb daarna een studie marketing en communicatie gedaan en ben ook in die sector gaan werken. Maar de horeca bleef trekken. Toen het pand aan de Markt vrijkwam, bood dat de kans om ons eigen restaurant te starten. We wisten nog niks van businessplannen en dergelijke, maar we geloofden wel in ons concept. Na een paar maanden hard werken waren de plannen goed doordacht en werden we daadwerkelijk ondernemer. En nu na vier jaar hebben we er nog geen seconde spijt van gehad. Ons concept bleek een succes. De gasten komen graag terug, dat is een belangrijk signaal.”

Samenwerken
Al snel realiseerde Manon zich dat het belangrijk is dat de horeca samenwerkt om leuke dingen te organiseren in de stad. “Begin juli hadden we het LEEFfestival, dan zie je meteen dat het druk en gezellig is. Met de collega’s op de Markt organiseren we op de koopzondag in augustus de derde editie van het Mosselfestival. Met lekker eten en drinken en goeie muziek weten we dan ook veel mensen van buiten Wageningen te trekken. Alleen lukt zoiets je niet, met samenwerking bereik je veel meer.”

Goed nagedacht
Manon heeft er goed over nagedacht voordat ze besloot om bestuurslid van het WOC te worden. “Ik kende het WOC een beetje. We waren al lid en we hebben op het Business Event in 2017 de WOC-publieksprijs gewonnen. Toen Casper stopte, kreeg ik de vraag of het iets voor me zou zijn om hem op te volgen. Ik twijfelde of ik er genoeg tijd voor had. Daarom heb ik eerst een paar maanden als proef meegedraaid in het bestuur. Het bleek dat ik het personeelstechnisch kan combineren met het restaurant, dus toen heb ik definitief ja gezegd. Ik hoop dat ik echt mijn steentje kan bijdragen. Ik realiseer me dat ik bestuurslid ben voor alle horeca in Wageningen. Niet alleen rond de Markt en in de rest van het centrum. Maar ik kan zelf ook niet alles weten, daarom een oproep aan mijn collega’s. Als je ergens mee zit, neem dan vooral contact met me op.”

Uitkijken
Toch zijn er al een aantal onderwerpen waar Manon zich mee bezig houdt. “De gemeente is de laatste jaren makkelijker met de aanvraag van nieuwe horeca in de stad. Leegstand van panden is uiteraard niet goed voor het centrum. Maar we moeten wel uitkijken dat er niet teveel leegstaande panden een nieuwe horecabestemming krijgen. Het mag niet zo zijn dat de bestaande horeca te lijden krijgt onder de uitbreiding. Er zijn nog genoeg panden met een horecabestemming beschikbaar voor iemand die iets nieuws wil beginnen. Het is zaak dat de gemeente daar goed op let.”

Parkeerprobleem
Een ander groot probleem is volgens Manon het tekort aan parkeerplaatsen in het centrum van Wageningen. “Wat dat betreft kunnen we ons als horeca volledig scharen achter de noodkreet van Theater Junushoff in De Gelderlander. Het gebeurt onszelf meerdere keren per week dat gasten gestrest opbellen om te zeggen dat ze later komen, omdat ze grote moeite hebben om een parkeerplek in de stad te vinden. Als ik dan toch ook nog even puur naar de Markt kijk, dan hoop ik dat volgend voorjaar eindelijk het probleem van de vliegen op de terrassen is opgelost. In onze groene universiteitsstad zou toch eindelijk iemand daar een oplossing voor moeten hebben?”

Manon heeft tot slot nog een oproep voor haar collega-ondernemers. “Word lid van het WOC! Dan kun je je stem laten horen en samen staan we sterker. Voor de kosten hoef je het niet te laten, zeker niet als je ondernemer in het centrum bent. Als je reclamebelasting betaalt, kun je voor een gereduceerd tarief lid worden van het WOC.”

Share This