Op het Business&Sciencepark in Wageningen en bij Aeres MBO op de Kenniscampus in Ede worden levensgrote boompotten geplaatst in de vorm van erlenmeyers – een kegelvormige fles die in elk laboratorium aanwezig is. De potten zijn geprint in 3D door 3D Printing in Rotterdam. Een pot is circa 2,6 meter hoog en heeft een doorsnede van circa 1,9 meter. Over een aantal jaar wordt eenzelfde soort potten geplaatst langs de toekomstige Parklaan en de Mansholtlaan. 3D printen in deze afmetingen is uniek in Nederland.

De potten worden nu geplaatst als onderdeel van een proef, om ervaring op te doen met verschillende materialen, vormen en soorten bomen. Een ander deel van de proef wordt uitgevoerd bij boomkwekerij Ebben in Cuijk. Daar staan drie exemplaren van vijf verschillende boomsoorten. Twee van de drie bomen krijgen een pot en één boom is bedoeld als controle. Op deze manier wordt onderzocht hoe de bomen reageren als ze in een pot groeien, welke soorten bomen het beste groeien, welke vorm past het beste en wat is de invloed van vocht, het weer en de wind op de potten?

Gebruik van biobased materialen is goed voor milieu en economie. In de definitieve potten wordt zoveel mogelijk biobased materiaal verwerkt. Het 3D printen met deze grote afmetingen is nog niet eerder gebeurd. Daarom onderzoekt de WUR welke biobased materialen geschikt zijn voor het vervaardigen van de potten. Medio 2019/2020 zijn de resultaten van de pilot bekend.

De erlenmeyers maken onderdeel uit van de inrichting van de openbare ruimte van het kennishart van regio Foodvalley. Het gebied Ede-Wageningen krijgt hiermee een herkenbare en innovatieve uitstraling. In het gebied Ede-Wageningen, werken overheid, onderwijs en bedrijven samen aan innovatieve oplossingen voor wereldwijde voedseluitdagingen: een betere, duurzamere en veiligere voedselproductie bij een voortdurend groeiende wereldbevolking. Het gebied vormt de verbinding tussen Wageningen UR met het Business- en Sciencepark Wageningen, de Kenniscampus Ede en het toekomstige World Food Center in Ede.

Share This