Jannet de Jong is sinds 1 september aan de slag als directeur van het Business & Science Park Wageningen (BSPW). Haar belangrijkste taak is het park te versterken als aantrekkelijke vestigingslocatie voor bedrijven en andere organisaties.

De ondernemers op het park, de ondernemersvereniging BSPW, de provincie Gelderland en de gemeente Wageningen zijn de initiatiefnemers en dragen het eerste jaar bij aan de kosten voor de directeur. Het is de bedoeling dat over twee jaar het parkmanagement volledig onder verantwoordelijkheid van de ondernemers wordt uitgevoerd. Gemeente, provincie en ondernemers verwachten van De Jong dat zij zich inzet voor de gezamenlijke inkoop van diensten, zoals afval, beveiliging, catering, onderhoud openbare ruimte/groen; het maken van een plan om leegstand te voorkomen/aan te pakken; het inventariseren van de wensen om de openbare ruimte te verbeteren; een afstemming met het parkmanagement van Wageningen Campus en zoeken naar mogelijkheden om aan te sluiten.

Partnership
De Jong werkt twee dagen per week voor het BSPW. Dat betekent flink aanpoten om de doelstellingen te realiseren: “Het BSPW is een ruwe diamant die flink bijgeslepen moet worden om te laten stralen. Samen met de ondernemersvereniging werk ik hier hard aan. Ik ben op dit moment druk bezig om bedrijven en vastgoedeigenaren partner van het BSPW te laten worden. De bereidheid om mee te doen is groot. Op die manier staan ze samen sterk. Daarnaast komt er op deze manier budget voor parkmanagement, gezamenlijke inkoop, een betere fysieke uitstraling, maar ook een gezamenlijke huisstijl en een logo. Door het partnership hopen we ook dat de bedrijven elkaar beter leren kennen. Ze weten WUR meestal wel te vinden, maar onderling is er nog veel onbekendheid. We willen dat netwerk versterken, zodat ze bijvoorbeeld meer gebruik kunnen maken van elkaars faciliteiten en producten.”

Vernieuwen van het park
Een tweede onderdeel waar De Jong zich op richt, is het vernieuwen van het park. “We hebben een ambitiedocument laten maken om te laten zien hoe je dat zou kunnen realiseren. Er moet bijvoorbeeld een goede duidelijke entree komen. Er kan een brug over het kanaal komen om het oude Agro Business Park en de bedrijven aan het Nieuwe Kanaal daadwerkelijk met elkaar te verbinden. Dat levert ook mogelijkheden op voor ontmoetingsplekken in de openbare ruimte. Die openbare ruimte kun je ook vergroenen en efficiënter inrichten. En sommige plannen zijn heel simpel. Zo ben ik in overleg om de naam van de bushalte te wijzigen van Ooststeeg naar Business & Science Park.”

Onderdeel van Wageningen Campus
Naast haar werk voor het BSPW is De Jong twee dagen per week werkzaam als incubation manager bij StartLife op Wageningen Campus. De combinatie van beide functies is volgens haar waardevol: “Via het werk bij StartLife heb ik de afgelopen jaren nauw contact gehad met zowel WUR als ondernemers die aan de campus zijn verbonden. Deze contacten zijn zeer waardevol. Het BSPW biedt tal van mogelijkheden voor ondernemers om zich dichtbij de campus te vestigen en er is alle ruimte voor ambities en groei. We zijn bezig om het BSPW volwaardig onderdeel te laten worden van Wageningen Campus. Het is hetzelfde ecosysteem, zoals we dat noemen. Zo hebben we het afgelopen jaar in samenwerking met WUR al een aantal nieuwe bedrijven op het BSPW mogen verwelkomen. De toekomst ziet er wat dat betreft goed uit.”

 

 

 

Share This