Een parkeergarage kan een oplossing bieden voor het parkeerprobleem in het centrum van Wageningen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren. Omdat Wageningen in tegenstelling tot veel andere steden geen centrale parkeergarage heeft, maar veel door de stad heen verspreide kleine parkeerplaatsen, klonken regelmatig geluiden dat zo’n parkeergarage een oplossing kan bieden. “Ik was daar altijd heel sceptisch over”, bekent wethouder Peter de Haan. “Maar we besloten het toch te onderzoeken en ik moet bekennen dat ik positief verrast ben door de resultaten.”

Het blijkt volgens De Haan dat een bovengrondse parkeergarage op het terrein Gevangentoren aan het Plantsoen 110 parkeerplekken kan opleveren. De kosten per parkeerplek bedragen 12.500 euro, in totaal kost het dan 1,4 miljoen. “Dat klinkt veel, maar als je je realiseert dat we nu al jaarlijks 50.000 euro kwijt zijn aan  het werkend houden van de slagboom op die plek, valt het wel mee”, zegt De Haan. Een centrale parkeergarage kan ook een oplossing bieden voor het fietsparkeren. “Daar zouden we dan het Beuningplein voor kunnen gebruiken”, legt De Haan uit. “En het is ook veiliger. Nu zie je veel verkeer zoekend naar een parkeerplek door de stad rijden, dat beperk je met één centrale plek. De Haan heeft de resultaten van het onderzoek naar de gemeenteraad gestuurd. Die gaat aan de slag met een visie op de binnenstad. Parkeren maakt daar onderdeel van uit. De gemeenteraad beslist ook of er geld beschikbaar komt voor een parkeergarage.

Het WOC en de Stichting Ondernemersfonds Wageningen laten in een reactie aan de gemeente weten een parkeergarage welkom te heten, maar dat dat niet ten koste mag gaan van bestaande parkeervoorzieningen. “Wij denken dat als je investeert in een goed parkeerbeleid je dit op termijn terugverdient door de opbrengsten uit het centrum. Klanten zullen Wageningen gaan waarderen voor een ruimer parkeeraanbod en meer bezoeken aan ons centrum brengen. Dat is natuurlijk goed voor iedereen.” Kijk hier voor de volledige reactie.

Share This