De gemeente Wageningen gaat bedrijven helpen zonnepanelen op hun daken te leggen. Het project ‘Zonnepanelen zonder zorgen voor het MKB’ ontzorgt ondernemers in het hele proces. De ondersteuning is gratis en begint met een onafhankelijk, oriënterend adviesgesprek.

De energieprijzen stegen de afgelopen jaren fors. Zonnepanelen zijn daarentegen steeds goedkoper. De aanschaf ervan is een tijdrovend proces. Ondernemers kijken op tegen de rompslomp en zitten vaak met vragen. Is mijn dak geschikt? Hoeveel zonnepanelen passen erop? Welk type paneel moet ik kiezen? Ook zijn er vragen over de terugverdientijd, subsidiemogelijkheden, de opstalverzekering en de aansluiting op het net.

Samen sterker
Een energieadviseur van de gemeente geeft ondernemers daarom advies op maat en ondersteuning gedurende het gehele proces. Alle mogelijkheden van zonnepanelen voor het pand, de kosten en baten inclusief subsidies en financieringsmogelijkheden worden uitgezocht en doorgerekend. Om de keuze voor een zonnepanelenleverancier makkelijker te maken, heeft de gemeente onderzoek gedaan en de beste onderneming in de regio geselecteerd. In 2024 is dat NewSolar uit Woudenberg.

Projectleider Jacqueline Oosterwijk: “We hebben onder andere gekeken naar de prijs en kwaliteit van de materialen, de garanties op installatie en product, de mogelijkheden voor maatwerk en de keuzes voor (sociale) duurzaamheid en arbeidsomstandigheden in het eigen bedrijf. NewSolar scoorde goed op deze punten. Om lokale bedrijvigheid te stimuleren, hebben we alleen installateurs uit de regio gevraagd om een voorstel te doen. In 2025 kiest de gemeente een nieuwe aanbieder.”

Ambities Wageningen
Wethouder Anne Janssen (Verduurzaming Gebouwde Omgeving) hoopt dat veel bedrijven de stap nemen. “De actie ‘Zonnepanelen zonder zorgen voor bedrijven’ sluit aan op onze ambitie om zon-op-dak maximaal te benutten. De afgelopen jaren hebben we al honderden woningeigenaren, huurders en VVE’s geholpen. Ik ben ontzettend trots op het feit dat Wageningen daarmee in 2023 officieel meer zonnepanelendaken had dan gemiddeld in Nederland. Ook met ondernemers willen we nu concreet aan de slag en vrijwel al het werk uit handen nemen.”

Netcongestie
Ook Wageningen heeft te maken met beperkte capaciteit van het stroomnetwerk. Grootverbruikers  mogen geen stroom meer terug leveren aan het net. Energieadviseur Frank Zegers: “Om energie te besparen kun je als ondernemer een zonnepanelen-installatie op het dak plaatsen en aansluiten op je pand. Je mag de stroom alleen niet terug leveren. Dat kan opgelost worden door plaatsing van een vermogensregeling die dit voorkomt. Maar het beste is om het systeem zo te ontwerpen dat de opgewekte stroom goed afgestemd is op het daadwerkelijke verbruik zodat je zoveel mogelijk zelf gebruikt. In de meeste gevallen is het rendabel om zonnepanelen te plaatsen. Laat het echter wel goed doorrekenen.”

Aanmelden
Geïnteresseerd? Ondernemers kunnen zich aanmelden via www.wageningenduurzaam/zonderzorgen. Er is plek voor 25 bedrijven. Ook eigenaren van maatschappelijk vastgoed komen in aanmerking.

Share This