Ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen, kunnen bij de gemeente een TONK-uitkering aanvragen. De gemeente Wageningen heeft besloten om het bedrag van deze uitkering flink te verhogen. Ondernemers kunnen nu maximaal 1000 euro per maand krijgen, dat was 250 euro.

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Het is bedoeld voor ondernemers en anderen die problemen heeft met het betalen van de woonkosten. Het gaat dan om de huur of de hypotheek, of de kosten van elektriciteit, gas en water.

Tot nu toe hebben in Wageningen slechts elf ondernemers een TONK-uitkering aangevraagd. Wethouder Leo Bosland had er meer verwacht. “Dat is de reden dat we nu de uitkering hebben verhoogd. Dat doen we trouwens met terugwerkende kracht. Dus iedereen die er voor in aanmerking komt, krijgt alsnog 6.000 euro voor het eerste half jaar. Door de regeling extra onder de aandacht te brengen bij ondernemers, verwachten we meer aanvragen. De verhoging gaat trouwens door meer gemeenten doorgevoerd worden. Wij zijn wel een van de eersten.”

Ondernemers die door de coronacrisis 25 procent van hun inkomen zijn kwijtgeraakt, kunnen de TONK aanvragen. Daarbij wordt er wel gekeken naar het inkomen van hun partner en eventueel eigen vermogen. De gemeente probeert volgens Bosland om een aanvraag binnen twee weken te beoordelen. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, wordt het geld meteen overgemaakt. De TONK-regeling liep oorspronkelijk tot en met 1 juli. Maar vrijdag deelde het Rijk mee dat de regeling wordt verlengd tot en met 1 oktober.

Share This