Petra Woudenberg – van der Linden is op de ALV benoemd tot bestuurslid voor de sector detailhandel. Daarmee zet ze een familietraditie voort. Haar vader Henk was voorzitter van de toenmalige WAVO, voorganger van het WOC. Haar man Gerrit Jan was tot zijn overlijden in 2016 ook bestuurslid bij het WOC.

Het ondernemen is Petra met de paplepel ingegoten. “Ik ben geboren in een bakkersgezin, mijn ouders hadden jarenlang een bakkerij en winkel in Wageningen. Ik was als tiener ook al actief voor de WAVO. Op bijzondere dagen als Moederdag of Pasen deelden we iets lekkers uit aan de bezoekers van de stad.” Nadat zij Gerrit Jan leerde kennen, is Petra al 26 jaar actief bij de slijterij en de drankengroothandel Woudenberg. Na het overlijden van Gerrit Jan zette zij het bedrijf voort. “We zijn al bijna 100 jaar een begrip in Wageningen en omgeving. In 2026 hopen we het eeuwfeest te vieren. We leveren aan vrijwel alle horecazaken in Wageningen, consumenten kunnen in onze winkel terecht voor bijzondere dranken, wijnen en bieren. Onze whiskyproeverijen in Theater Junushoff zijn een begrip en samen met Onder de Linden hebben we al twee jaar een bierfestival in de Grote Kerk georganiseerd.”

Steentje bijdragen
De afgelopen jaren is Petra al vaker gepolst om bestuurslid van het WOC te worden. “Steeds hield ik de boot af. Het bedrijf en de kinderen vroegen al mijn aandacht. Toen Herbert Boon dit jaar aankondigde dat hij Expert Wageningen ging verkopen, vroeg hij mij opnieuw om zijn opvolger te worden. Dit keer zei ik wel ja. Ik kan nu de tijd vrijmaken die nodig is om het bestuurswerk te doen en ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen.”

Stad aantrekkelijker maken
Wat zijn voor Petra belangrijke items om zich mee bezig te houden? “Dat zijn toch wel de bereikbaarheid van de stad, parkeren en de vraag hoe we de stad aantrekkelijker maken voor bezoekers. Zelf hebben wij het geluk dat klanten kunnen parkeren bij onze winkel, maar van collega’s in de stad hoor ik andere verhalen. Met onze groothandel hebben we andere problemen. Die ligt op de Industrieweg, die is veel te smal voor de grote vrachtwagens. We zouden wel willen verhuizen naar Nudepark 2, maar daar ben je verplicht om een grote ruimte rond je pand vrij te houden. Daarmee wordt het voor ons veel te duur.”

Er moet echt wat gebeuren
Wageningen is volgens Petra een hartstikke leuke plaats. “Er wordt van alles georganiseerd. Zelf doen we daar ook aan mee. Maar we moeten wel oppassen dat we aantrekkelijk blijven. Van de collega’s in de horeca en van de overburen bij Junushoff hoor ik bijvoorbeeld dat hun gasten vaak klagen over de bereikbaarheid. Ik kan me dan ook goed vinden in de geluiden die klonken tijdens het Politiek Café. Ga eindelijk eens wat doen! Bij mijn vader in de kast liggen nog dertig jaar oude rapporten over onderzoek naar het verbeteren van de bereikbaarheid. Dat is toch te gek voor woorden, er moet echt wat gaan gebeuren.”

Share This