Ruim 70 vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, onderwijs en overheid uit de regio FoodValley gingen donderdag 5 oktober met elkaar in gesprek bij werkgever Plantion in Ede. Centraal stond het optimaliseren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de regio FoodValley.

Tijdens twee verschillende workshops werd het publiek meegenomen in de wereld van generatie Z en in het innovatietraject van de provincie Gelderland. Nina Hoek van Dijk van Jong & Je Wil Wat, gaf een inkijkje in het gedrag van jongeren op de werkvloer en tips over hoe alle generaties elkaar kunnen begrijpen en aanvullen. De provincie Gelderland lichtte haar open innovatietraject toe ‘Een duurzame economie: Anders leren en werken, hoe dan?’ Innovatie ideeën maken kans op een subsidie van de provincie.
<br>
Arbeidsmarktagenda
De dagvoorzitter zorgde voor een levendige discussie tussen Willemien Vreugdenhil, voorzitter arbeidsmarktregio FoodValley, Stella Efdé, directeur Pantarijn namens de onderwijskolom en Wim van den Brandt namens de werkgevers. Stella Efdé: ‘’De leergierigheid van de jongeren biedt kansen voor  de aansluiting op de arbeidsmarkt. Belangrijk is het dat werkgevers meer kijken naar competenties van mensen.’’ Willemien Vreugdenhil benadrukt het gezamenlijke doel; een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt zodat niemand thuis op de bank belandt. Wim van den Brandt ziet mooie initiatieven ontstaan in de techniek waarbij het onderwijs inspeelt op de behoefte van de werkgevers. Mooi zou het zijn als deze initiatieven ook een trend worden bij andere branches.

Duidelijk werd dat de aanwezigen de ambitie van een optimale functionerende arbeidsmarkt in Foodvalley onderstrepen. Bij het verwezenlijken van deze ambitie hebben de overheid, ondernemers en het onderwijs elkaar hard nodig. Belangrijk is het nu dat de plannen omgezet worden in concrete uitvoering. De middag werd afgesloten met de afspraak om gezamenlijk aan de slag te gaan, de samenwerking verder uit te breiden en successen te laten zien. De regionale arbeidsmarktagenda met de ambities werd uitgereikt.

STAM-tafel
De bijeenkomst is georganiseerd door de STAM-tafel. In de strategische arbeidsmarkttafel (STAM) FoodValley zetten overheid, onderwijs en ondernemers zich in om van de regio FoodValley een economische topregio te maken. In de Strategische Arbeidsmarkttafel FoodValley (STAM) zijn vertegenwoordigd: onderwijs (VO, MBO, HBO en WO), overheid (gemeente Ede, Barneveld, Scherpenzeel, Rhenen, Renswoude, Veenendaal, Wageningen en Renkum) en ondernemers (VNO/NCW en FOV).

Share This